Friday, August 22, 2008

PMIUM DAN NUSMS KEMBALI BERSATU

Dari kiri: Nik Razak, Saya, Faisal, Nani Iryani dan Fariza


Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM) dan National University of Singapore’s Muslim Society (NUSMS) kembali bersatu! Asalnya persatuan yang sama, tetapi terpaksa berpisah kerana Universiti Malaya (UM) Singapura berpindah ke Kuala Lumpur pada tahun 1959. Semasa UM di Singapura PMIUM mula diasaskan oleh Syed Naquib Al Attas pada tahun 1956. Agenda faham Islam yang digagaskan oleh beliau berkembang selari dengan umur PMIUM yang sudah berusia 52 tahun.

Semalam (21 Ogos 2008) saya berkesempatan untuk berjumpa dengan seorang pimpinan baru NUSMS, Nani Iryani yang memegang jawatan Bendahari Agung. Selain saya, pimpinan PMIUM yang lain iaitu Faisal, Nik Razak, Fariza dan Aisyah turut hadir perjumpaan ini. Nani yang baru seminggu memegang jawatan Bendahari Agung datang ke Malaysia untuk menghadiri ‘Global Youth Symposium’ yang diadakan di UM.

Dalam perjumpaan tersebut banyak perkara telah dibincangkan mengenai PMIUM dan NUSMS. NUSMS yang sekarang berada bawah pimpinan Saudara Harun sedang berusaha untuk menaikkan kembali imej NUSMS dikalangan mahasiswa Islam di NUS. Situasi dan pendekatan NUSMS dan PMIUM sudah jauh berbeza, walaupun objektif faham Islam kepada mahasiswa tetap sama. Perkara ini berlaku kerana pentadbiran negara Singapura dan umat Islam di sana adalah minoriti. Beberapa perkara telah dicadangkan kepada Nani untuk meningkatkan kembali imej NUSMS di sana. Perbincangan lebih tertumpu kepada kaedah untuk mewujudkan dan memberi kesedaran Islam kepada Muslim di Singapura.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2009 Dari Minda Anak Muda. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan